De Traaij de belangrijkste winkelstraat

Traay-Art AD

De Traay, de belangrijkste winkelstraat in Driebergen, staat van 6 tot en met 15 juni in het teken van de kunst. Het winkelend publiek wordt die dagen verrast met kunst in de etalages onder de noemer Traay-Art.

Volgens Driebergse ondernemersvereniging heeft dit dorp al wel het grootste winkelcentrum van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Toch kan ook de Traay altijd nog wel een oppeppertje gebruiken, zo vindt de ODC, bij monde van voorzitter Han Roeten. ,,Een paar jaar geleden, begonnen we met een jaarlijkse outletmarkt. Dat was een succes, nu willen we met het project Traay-Art nog meer de aandacht op Driebergen vestigen, aldus Roeten. ,,Ook om publiek van buiten Driebergen te trekken. Driebergen verdient meer bezoekers en meer leuke activiteiten.’’
Traayart is een initiatief van de Driebergse beeldend kunstenaar Roel Berg. Hij had eerder al eens meegedaan met een dergelijk initiatief in Rotterdam, ShopArt, en vond het tijd om zoiets ook in zijn eigen woonplaats te organiseren. Berg exposeert zelf deze zomer onder meer in het Haags gemeentemuseum ter gelegenheid van de Zomerexpo, een expositie waarvoor Nederlandse kunstenaars, ongeacht hun naam of faam, via verschillende voorrondes door een jury worden geselecteerd. Ook in 2011 viel die eer hem al eens te beurt.
Maar een leuk idee hoeft nog niet bij iedereen in goede aarde te vallen. Ondernemers én kunstenaars zou je soms als eigenzinnige types kunnen bestempelen. De ondernemers waren volgens de ODC- voorzitter echter heel enthousiast, al had hij dat van tevoren niet verwacht. ,,We gingen ervan uit, dat zich misschien tien of vijftien zouden melden. Inmiddels zitten we al op 25. Gek genoeg bleek het moeilijker om de kunstenaars hiervoor warm te krijgen. Maar inmiddels zijn er ook evenzoveel kunstenaars, die het idee hebben omarmd. De kunstenaars mochten zelf een deelnemende winkel uitkiezen, waarmee zij aan de ondernemer worden gekoppeld. Vervolgens gaat de kunstenaar, uiteraard in overleg met de ondernemer, aan de slag, een creatieve uitdaging voor beide partijen. De kunstwerken zullen allen in het teken staan van de winkel waar hun werk komt te staan of te hangen. Zo heeft Roel Berg zelf gekozen voor ‘woon en slaapspecialist’ Van Gorkom en gaat fotograaf Michiel Wijnberg fotograferen voor dameskledingzaak Le Berry. Keramiste Nella Luiten gaat in klei met het onderwerp schoenen aan de slag, in samenwerking met schoenenwinkel Jansen Schoenen.Roeten: ,,Kunst in de etalages moet een verrassend extra element worden in de winkelstraat. Ineens zie je als voorbijganger iets anders dan anders bij het passeren van een winkel. Het is de bedoeling dat voorbijgangers even stilstaan bij wat ze zien en denken, hé…

Zeven restaurants in Driebergen, doen overigens ook een duit in het zakje. In hun zaken komt ook kunst te hangen, overigens niet per se altijd uit Driebergen zelf, en zij zorgen in de week van TraayArt voor een zogenaamd ‘kunstmenu’ voor de prijs van 29,50 euro.